Surrey Central Station expansion opens

After nearly 2 years of construction, the Surrey Central Station north station house expansion officially opened to the public this weekend. Designed by OMB Architects, the new 2-storey station house is now the largest entrance at the station, fronting directly onto the corner of Central Avenue and City Parkway across from Civic Plaza.

The new station house features a contemporary, open, and airy design consisting of glass, concrete, and wood materials, as well as a prominent new First Nations art installation suspended from the ceiling – ‘The Sea Captain’ by Marianne Nicolson. A new retail unit has also been added to the station next to the entrance fronting Central Avenue, but has yet to be occupied by a tenant.

aegwf6w
New entrance fronting Central Ave
v6dis61
Corner of Central Ave & City Parkway
xvvoafk
Looking west down Central Avenue
3cyhlbj
New entrance on City Parkway
i5iyl6v
New entrance with bike racks and benches on City Parkway
tokaof3
New ticket and fare gate concourse
4nwgafd
Fare gate concourse and art installation

u34enuq

7nixijb
Escalator to second floor concourse

op6qndh

sygikiq
2nd floor concourse
razkwtg
Wayfinding signage on second floor concourse

fv8chuy

catwfam
Connection to south station entrance
65f5bkt
New platform level stairs, escalator and elevator

This latest upgrade to Surrey Central Station is just the beginning of an even larger expansion and re-configuration to come in the future. The lands immediately west of the station, where the current North Surrey Recreation Centre and Bus Loop sit – known as the ‘Centre Block’ are expected to be redeveloped in the coming decade. With that will come the removal of the suburban-style bus loop and re-positioning of bus bays onto streets surrounding the station. A major overhaul of the station is expected at that time to modernize and better integrate it into its evolving urban context.